Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Φωτογραφική μηχανή: Αξία διαχρονική



photography
Από το 1826, όταν και δημιουργήθηκε η πρώτη φωτογραφική μηχανή, μέχρι σήμερα έχουν τραβηχτεί περισσότερες από 4 τρισεκατομμύρια φωτογραφίες. Στην εποχή μας δημιουργούνται 1.05 δισεκατομμύρια φωτογραφίες την ημέρα, δηλαδή 12.222 φωτογραφίες κάθε δευτερόλεπτο ενώ για το 2015, η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε τραβήξει 1 περίπου τρις φωτογραφίες.

Το 2012, οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ξεπερνούσαν σε αριθμό το σύνολο των φωτογραφιών που είχαν τραβηχτεί από το 1826. Κάθε λεπτό που περνά, τραβάμε περισσότερες φωτογραφίες από όσες έβγαλε η ανθρωπότητα μέσα στον 19ο αιώνα! H ενσωμάτωση τεχνολογικών στοιχείων από τη φωτογραφική μηχανή στα smartphones και η άνθιση των social media που βασίζονται στο on-line photo sharing (Facebook, Instagram) προκάλεσαν ραγδαία αύξηση στον αριθμό των φωτογραφίσεων. Συγκεκριμένα, στο Facebook, όπου καθημερινά ανεβαίνουν περισσότερες από 400 εκατομμύρια φωτογραφίες, υπάρχουν 140 δισεκατομμύρια φωτογραφίες ενώ ακολουθεί το Instagram με 1 δισεκατομμύριο.

 Στην αυγή του 2013, οι εκδότες του λεξικού hallowed Oxford English, που αποτελεί την επιτομή της λεξικογραφίας, ανακήρυξαν την λέξη “selfie”σε λέξη της χρονιάς. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της Samsung που διεξήχθη στην Αγγλία, το 30% των φωτογραφιών που βγάζουν οι νέοι 18-24 ετών, ανήκουν στην κατηγορία των selfies. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 3 στις 7 φωτογραφίες είναι selfies, με τους άντρες να αναδεικνύονται σε μανιώδεις selfie-takers. Ένα άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι το 90% σήμερα δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ τους φωτογραφική μηχανή.

Τα smartphones και τα social media που βασίζονται κατά κόρον στο on-line photo sharing, “σκοτώνουν” καθημερινά την ποιοτική φωτογραφία, καθιστώντας τα παραδοσιακά φωτογραφικά άλμπουμ, παρελθόν. Πλέον τα πάντα αποθηκεύονται στo internet, ενώ μόλις 13% έχει χρησιμοποιήσει φυσικό φωτογραφικό άλμπουμ. Με τη μόδα των selfies να εξαπλώνεται σαν πανδημία, διανύουμε μια περίοδο όπου η φωτογράφιση, έχει γίνει ψυχαναγκασμός.

Τι πιο ματαιόδοξο και πιο ναρκισσιστικό όμως οι άνθρωποι να φωτογραφίζονται ακατάπαυστα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με μοναδικό σκοπό να αναρτήσουν τις φωτογραφίες τους σε κάποια ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης; Στην μετά-Έριχ Φρομ εποχή, είσαι αυτό που ποστάρεις. Βλέπεις τη συναυλία μέσα από την οθόνη του κινητού σου, γεμίζοντας άσκοπα τη μνήμη του με αρχεία φωτογραφιών και βίντεο, αντί να δεις με τα μάτια σου όσα συμβαίνουν. Το βράδυ θα τις ανεβάσεις στο Facebook, θα τις μοιραστείς με χιλιάδες άψυχους, άυλους, εικονικούς σου φίλους, θέλοντας απεγνωσμένα να δείξεις ότι ήσουν και εσύ εκεί. Μήπως όμως δεν ήσουν;

Δεν ισχυρίζομαι ότι οι άνθρωποι που βγάζουν πολλές φωτογραφίες είναι ναρκισσιστές και ματαιόδοξοι. Διαφωνώ όμως με τη μόδα του πρόχειρου, του μαζικού, του επιδεικτικού. Η φωτογραφία είναι τέχνη, είναι συναίσθημα. Πιστεύω στη μοναδικότητα της στιγμής. Στην ιερότητα της φωτογραφίας, ως αποτύπωση, της παρουσίας μας στον χρόνο. Στην ασύγκριτη ανωτερότητα που έχει η φωτογραφική μηχανή, σε σχέση με τα πολυμηχανήματα –smartphones.

Οι φωτογραφικές μηχανές δεν πρόκειται ποτέ να αντικατασταθούν από τα smart-phones. Πάρε μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, για να απαθανατίσεις με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις λίγες, ξεχωριστές στιγμές που έχουν νόημα για σένα. Ευτυχώς οι κατάλογοι φωτογραφικής μηχανής είναι πλούσιοι, για όλα τα γούστα και όλες τις τσέπες.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου