Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Μήπως το κινητό μου με κατασκοπεύει;


camera mobile phone













Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια αύξηση των κρουσμάτων ransomware στο διαδίκτυο που χτυπούν κυρίως κινητές συσκευές και που έχουν τρομοκρατήσει τους χρήστες, ενεργοποιώντας μέχρι και την κάμερα του κινητού τους!
                                                    
Τι είναι ransomware;
Ransomware είναι ένας τύπος malware που κλειδώνει το λογισμικό ενός υπολογιστικού συστήματος (pc, smartphone, tablet ) απαιτώντας από τους χρήστες να καταβάλουν «λύτρα» προκειμένου να ξαναποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία τους.
Το πιο κοινό παράδειγμα ransomware που έχει χτυπήσει σε μεγάλο αριθμό χωρών, μεταξύ των οποίων και η δικιά μας, είναι αυτό που εμφανίζει το μήνυμα ότι τα αρχεία έχουν κλειδωθεί από την αστυνομία και ότι για το ξεκλείδωμά τους απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι τo ransomware έχει γίνει ακόμα πιο επιθετικό, υιοθετώντας ακόμα πιο εκφοβιστικές μεθόδους εξαπάτησης των χρηστών.

AdultPlayer ransomware
Πιο πρόσφατο παράδειγμα, αποτελεί η εφαρμογή “Adult Player” για Android smartphone, η οποία υποστηρίζει πως προσφέρει πρόσβαση δωρεάν πρόσβαση σε σελίδες ερωτικού περιεχομένου. Στην πραγματικότητα όμως, αντί για αυτό, η εφαρμογή τραβά κρυφά φωτογραφίες των χρηστών, ενεργοποιώντας την μπροστινή κάμερα των συσκευών τους.  Στη συνέχεια, “κλειδώνει”  τη συσκευή και εκβιάζει τους χρήστες ότι θα δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες αν δεν καταβάλουν 500 δολάρια.
Παρόλο που η εφαρμογή δεν είναι διαθέσιμη από trusted strorefronts όπως το Google Play, ωστόσο δεν ήταν λίγοι οι χρήστες που την κατέβασαν από αμφιβόλου αξιοπιστίας sites.
mobile adult apps




Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό προσβάλλει ως επί το πλείστον συσκευές με λειτουργικό “Android”, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές περιλαμβάνονται και συσκευές με άλλο λειτουργικό.
Η εφαρμογή “Adult Player” δεν είναι το πρώτο rasmonware με δόλωμα δωρεάν ερωτικό περιεχόμενο. Νωρίτερα φέτος, μια παρόμοιας φύσης εφαρμογή γνωστή ως  Porn Droid, απαιτούσε την καταβολή $500 προκειμένου να “ξεκλειδώσει” τις μολυσμένες συσκευές.


Πώς να προστατευτείτε από τις επιθέσεις ransomware
Ο πιο αποτελεσματικός και σίγουρος τρόπος προστασίας από ransomware είναι να κατεβάζετε εφαρμογές μόνο από πιστοποιημένα markets όπως το Google Play. Στην περίπτωση αυτή το ενδεχόμενο να εκτεθείτε σε κίνδυνο, είναι σχεδόν ανύπαρκτο! Για να σιγουρευτείτε ότι κατεβάζετε λογισμικό μόνο από αξιόπιστες πηγές, (χρήστες android) μεταβείτε στις ρυθμίσεις Ασφάλειας της συσκευής σας και βεβαιωθείτε ότι η επιλογή “Άγνωστες Πηγές” δεν είναι τικαρισμένη. Αλλιώς, ξετικάρετέ την!

Έχω εκτεθεί σε κάποιο ransomware. Τι πρέπει να κάνω;
Ψυχραιμία! Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κακόβουλο λογισμικό δεν κλειδώνει πραγματικά τη συσκευή σας και μπορεί να απομακρυνθεί με απλές διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να καταβάλετε το χρηματικό ποσό που σας ζητάνε, ενώ για περαιτέρω βοήθεια μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τηλεφωνικό αριθμό 111 88.
smartphone screen man tied picture











\

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από το Adult Player ransomware;
Επαναλαμβάνουμε ότι δεν πληρώνουμε ποτέ! Το μόνο που θα καταφέρετε εάν πληρώσετε είναι να υποστείτε ακόμα μεγαλύτερο εκβιασμό καθώς οι hackers θα σας θεωρήσουν ευάλωτους, ενώ αυτό δεν θα επαναφέρει το κινητό σας.
Προκειμένου να αφαιρέσετε το malware χωρίς να πληρώσετε ούτε ένα cent, ακολουθήστε ένα προς ένα τα βήματα που προτείνει η εταιρεία προστασίας λογισμικού Zscaler, για τους χρήστες συσκευών android.

1.    Bootάρετε τη συσκευή σας σε κατάσταση safe mode. Αν δεν γνωρίζετε πώς να το κάνετε αυτό, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή σας.
2.    Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις-->Ασφάλεια-->Διαχειριστής συσκευής, επιλέξτε την εφαρμογή ransomware και στη συνέχεια Απενεργοποίηση.

3.    Στη συνέχεια πηγαίνετε Ρυθμίσεις -->Εφαρμογές-->Απεγκατάσταση εφαρμογής ransomware

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου