Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

USB sticks – Τότε και σήμερα


USB Stick

Θυμάστε μήπως τη μέγιστη χωρητικότητα που είχαν τα USB sticks πριν από κάποια χρόνια και πόσο κόστιζαν; Προσωπικά θεωρούσα τον εαυτό μου τυχερό που είχα ένα USB stick χωρητικότητας 256MB, το οποίο ήταν ακριβό. Περνώντας τα χρόνια,  η χωρητικότητα άρχισε να αυξάνεται με αποτέλεσμα τα 4 και 8 GIGA USB sticks να είναι προσιτά σε όλους . 

Ιδανική λύση, αν και όχι απόλυτα ασφαλής, για όσους ήθελαν να διατηρούν σε κάποιο μέρος ηλεκτρονικά αντίγραφα αρχείων που τους ενδιέφεραν : μουσική, φωτογραφίες κτλ. Φυσικό επακόλουθο της εδραίωσης των USB sticks ήταν και η εμφάνιση συσκευών στην αγορά που είχαν υποδοχή για την ανάγνωση τους: φωτοτυπικά, παιχνιδομηχανές μέχρι και εκτυπωτές ψηφιακών φωτογραφιών. 

Τα USB stick μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε θύρα USB (Universal Serial Bus), και οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων αγγίζουν (θεωρητικά) τα 480 Mbits/S. Αποτελούν σωτήρια λύση για όσους θέλουν να μεταφέρουν αρχεία γρήγορα και εύκολα. Με τις ταχύτητες που έχει αποκτήσει το internet στις ημέρες μας και το μέγεθος των αρχείων που κατεβάζουμε και χρησιμοποιούμε, η χρήση των USB sticks είναι αναπόφευκτη και αναγκαία. Όσο καλύτερη ποιότητα έχει ένα αρχείο (π.χ. κωδικοποίηση αρχείων μουσικής .flac) ή ένα αρχείο video (π.χ. κωδικοποίηση .mkvbluray) τόσο μεγαλύτερη είναι και η χωρητικότητά του. Η μεταφορά τέτοιων αρχείων κατά το παρελθόν θα φάνταζε αδύνατη υπόθεση.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα. Οι θύρες USB 2.0 αναβαθμίζονται και αντικαθίστανται σιγά σιγά από τις USB 3.0 προσφέροντάς μας ακόμα μεγαλύτερες  ταχύτητες – θεωρητικά μπορούν να αγγίξουν τα 5 Gbit/S , δέκα φορές πιο γρήγορα σε απόδοση σε σχέση με το παλιό πρότυπο. 

Πλέον όλες οι συσκευές διαθέτουν θύρα ανάγνωσης USB sticks, ακόμα και οι τηλεοράσεις, μέσω των οποίων μπορείτε να απολαύσετε ταινίες, σειρές, φωτογραφίες ακόμα και τραγούδια αρκεί να τα έχετε σωσμένα και πάντα μαζί σας. Ενδεικτικά, ένα USB stick χωρητικότητας 32 GB μπορεί να χωρέσει 22.900 φωτογραφίες (5 Megapixels φωτογραφική μηχανή), 15.300 τραγούδια (κωδικοποίηση .mp3 στα 128kbps, 29.000 αρχεία office ή 72 ώρες υλικό video(video playback 768kbp/mp4). Μετά την πρόσφατη αγορά μιας smart tv, δημιουργήθηκε η ανάγκη να αγοράσω USB stick για να μπορώ να βλέπω και να απολαμβάνω τις αγαπημένες μου σειρές και τις ταινίες στο σαλόνι, χωρίς να χρειάζεται να συνδέσω το laptop ή άλλους ογκώδεις εξωτερικούς σκληρούς δίσκους στην τηλεόραση. 

Σύμβουλός μου στην αναζήτησή μου ήταν η λίστα USB sticks από την σελίδα Mediamarkt . Η τηλεόραση που πήρα έχει 3 USB 3.0 ports και για αυτό το λόγο αγόρασα 2 USB sticks των 32GB για καθημερινή χρήση, τα οποία πλέον είναι προσιτά και οικονομικά.

 Πως μπορείτε να αναγνωρίσετε αν έχετε θύρα USB 3.0; Πολύ απλά, κοιτάξτε την υποδοχή σύνδεσης. Εάν αυτή αντί για λευκή είναι μπλε (σιέλ συνήθως) τότε έχετε USB 3.0. Αντίστοιχα, έχουν κυκλοφορήσει USB sticks 3.0 και μπορείτε εύκολα να τα ξεχωρίσετε και αυτά από τον χαρακτηριστικό μπλε χρωματισμό. Το πρότυπο USB 3.0 έρχεται ουσιαστικά την κατάλληλη στιγμή καθώς οι χωρητικότητες των USB sticks αγγίζουν πλέον τα 128GB

Μπορεί να μην είναι προσιτά – από οικονομικής άποψης- τα συγκεκριμένα, αλλά αν αναλογιστούμε ότι παλαιότερα τα 2GB ήταν επίσης απρόσιτα, τότε σίγουρα σε λίγα χρόνια από τώρα, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα έχουμε όλοι επάνω μας ένα USB stick που θα αγγίζει τις χωρητικότητες ενός σκληρού δίσκου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου