Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Έπαθλο 10.000$ για τις καλύτερες φωτό στο Instagram!


Κολάζ τεσσάρων εικόνων σε σχήμα τετραγώνου


Πώς θα σας φαινόταν εάν μια φωτογραφία σας στο Instagram, σας απέφερε 10.000 δολάρια;                       Ναι, 10.000 δολάρια! 


Χάρη στην ευγενική χορηγία του γνωστότερου site φωτογραφιών stock, του Getty images, αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα! Το πρόγραμμα δωρεών του Getty images που χρονολογείται από το 2004, φέτος εμπλουτίστηκε με τα βραβεία Getty images – Instagram, με στόχο “να αναδειχθούν δουλειές στο Instagram που εστίαζαν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.”

Η διαδικασία αξιολόγησης που διήρκησε μήνες, ανατέθηκε σε μία ομάδα έμπειρων και καταξιωμένων φωτογράφων από το National Geographic και το περιοδικό TimeΗ επιτροπή, αφού αξιολόγησε ένα τεράστιο φωτογραφικό υλικό με δουλειές 1200 φωτογράφων-χρηστών του Instagram από 109 χώρες, επέλεξε τους 3 καλύτερους, οι οποίοι έλαβαν χρηματικό έπαθλο 10.000 $ έκαστος. Στους νικητές συγκαταλέγεται ο Ismail Ferdous (@afterranaplaza), ο οποίος μέσω του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου απαθανάτισε στιγμές μετά την κατάρρευση εργοστασίου το 2013 στο Μπαγκλαντές (Rana Plaza). Το τραγικό αυτό συμβάν είχε στοιχίσει τότε τη ζωή περισσότερων από 1100 ανθρώπων.

φωτογραφία μιας οικογένειας από το Μπαγκλαντές μπροστά σε χαμόσπιτα
Όπως ανέφερε στο περιοδικό Time, η πρόθεσή του ήταν να μην ξεχάσει ο κόσμος την ανείπωτη καταστροφή του Rana Plaza. Αναφορικά με το βραβείο του Getty images, δήλωσε ότι η πρόκληση ήταν τεράστια, δεδομένου ότι το Instagram ως μέσο απαιτεί μια εντελώς διαφορετική οπτική, που αξιοποιεί φωτογραφίες, ανθρώπινες ιστορίες και ηχητικά αποσπάσματα. Τώρα, με τα χρήματα που αποκόμισε από το βραβείο, ευελπιστεί να διευρύνει την οπτική του έργου του.

Η δεύτερη δουλειά που συγκέντρωσε τα βλέμματα των κριτών ήταν της βραζιλιάνας Adriana Zehbrauskas (@adrianazehbrauskas) που ζει στο Μεξικό, η οποία απεικονίζει θέματα όπως η καθημερινή ζωή των λατινοαμερικανών και η κλιματική αλλαγή. Με τα λεφτά του βραβείου φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει ένα project σχετικό με τη μαζική απαγωγή παιδιών από σχολείο του Μεξικό (Iguala,2013) σε μια προσπάθεια να φωτίσει το πορτρέτο των 43 οικογενειών των αγνοούμενων.
ασπρόμαυρη φωτό 4 ατόμων που έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους με μαντήλια μπροστά από ένα κτίριο

Η τρίτη βραβευθείσα συμμετοχή ήταν του Dmitry Markov από τη Ρωσία (@dcim.ru), που χρησιμοποιεί το Instagram για να αναδείξει την δραματική κατάσταση των ορφανών παιδιών στη χώρα του. Με τον τρόπο αυτό, ελπίζει ότι θα ενθαρρύνει την κοινωνία να σκύψει πάνω στα προβλήματα των ορφανών παιδιών με περισσότερη φροντίδα.

φωτογραφία που απεικονίζει το πρόσωπο ενός παιδιού μέσα από ένα παράθυρο ενώ στο βάθος διακρίνονται 2 ενήλικες


Το Instagram κάθε μέρα προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους, προσφέροντας μια νέα οπτική του κόσμου που βρίσκεται γύρω τους, την οποία αγνοούσαν. Σύμφωνα με την Amanda Kelso, director στο Instagram, “ ο Ismail, η Adriana και ο Dmitry είναι το πιο φωτεινό παράδειγμα, καθώς φέρνουν στο προσκήνιο με τον εναργέστερο και πιο δραματικό τρόπο περιπτώσεις ανθρώπων που χρειάζονται τη βοήθειά μας”.

Tο Getty images πιστεύει στη δύναμη που έχουν οι φωτογραφίες να αλλάξουν τον κόσμο” δηλώνει εμφαντικά ο Elodie Mailliet Storm, senior director στο Getty Images. “Είναι τιμή μας να επιβραβεύουμε ανθρώπους που η κάθε τους φωτογραφία αποτελεί και μια σημαντική ιστορία!”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου