Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ύπουλο scam που υπόσχεται το Facebook Dislike Button !


Picture of Facebook logo and facebook dislike button

Τον περασμένο Δεκέμβριο, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του Facebook, Mark Zuckerberg, ότι το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο εργάζεται πάνω στη δημιουργία του “dislikebutton και ότι σύντομα πρόκειται να το θέσει σε δοκιμαστική χρήση!
“Χρόνια τώρα o κόσμος επιθυμούσε ένα “dislikebutton. Τελικά οι επιθυμίες του εισακούστηκαν και σύντομα πρόκειται να προσφέρουμε κάτι σχετικό, που να ικανοποιεί τις ανάγκες της μεγαλύτερης μερίδας των χρηστών” , είχε δηλώσει ο Zuckerberg σε δημόσια συνέντευξή του.
Ωστόσο, με την είδηση αυτή, φαίνεται δεν χάρηκαν μόνο οι χρήστες του Facebook αλλά  και κάποιοι scammers, η οποίοι με το πρόσχημα ότι προσφέρουν το γνήσιο Dislike Button  άρχισαν να μολύνουν το δίκτυο με κακόβουλο λογισμικό.

Προκειμένου να δελεάσουν τους ανυποψίαστους χρήστες, δημιούργησαν σελίδες-scam  που υπόσχονται την προνομιακή διάθεση του Dislike Button, πριν κυκλοφορήσει επίσημα.
Μάλιστα,  τα scams αυτά ισχυρίζονται ότι προσφέρουν το εν λόγω κουμπί σε λίγους μόνο τυχερούς, για δοκιμαστικούς δήθεν σκοπούς και ότι το νέο χαρακτηριστικό διανέμεται “μόνο με πρόσκληση” από το σύστημα. Στη συνέχεια, αφού ο χρήστης πατήσει το σχετικό link, ανακατευθύνεται σε μια κακόβουλη σελίδα με ένα χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα, που παρακινεί τον επισκέπτη να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία, πριν εκπνεύσει ο χρόνος.
Με τον τρόπο αυτό το συγκεκριμένο scam υφαρπάζει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών όπως τα στοιχεία του λογαριασμού τους στο facebook, για να μολύνει στη συνέχεια και άλλους χρήστες. Μέχρι στιγμής δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εξαπατηθεί με το Facebook Dislike Button Scam και σίγουρα αναμένεται να ακολουθήσουν πολλοί ακόμα.


picture of scam showing a dislike button and text


























Πώς μπορείτε να προστατευτείτε

Για να μην πέσετε και εσείς θύμα του επικίνδυνου αυτού scam, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην κάνετε κλικ σε links που υπόσχονται το official δήθεν Facebook Dislike Button. Τέτοιου τύπου μηνύματα είναι: “Get newly introduced Facebook dislike button on your profile” ή “Download the official DISLIKE button now”.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να είστε επιφυλακτικοί με τους συνδέσμους που σας ανακατευθύνουν σε άλλες σελίδες, να ελέγχετε σχολαστικά το URL της σελίδας και να μην εισάγετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία ή άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εάν δεν είστε απόλυτα σίγουροι για την αξιοπιστία του ιστότοπου που επισκέφτεστε.

Τί είναι scam site;

Ο όρος scam χρησιμοποιείται για να ορίσει εκείνη την ιστοσελίδα, που προσπαθεί με δόλιο τρόπο, με ψέυτικες υποσχέσεις και αναρτήσεις (π.χ, εκπτώσεις, δώρα κ.τ.λ) να προσελκύσει χρήστες, με σκοπό την εκμετάλλευση των προσωπικών τους στοιχείων και την εξαπάτησή τους. Πρόκειται κοινώς για ιστοσελίδες "απάτη" ή "σκουπίδια".
Είναι σύνηθες φαινόμενο στις scam pages να «κοπιάρουν» κάποια αξιόπιστα sites, μιμούμενες την αισθητική τους. Ωστόσο αν είστε προσεχτικοί θα διαπιστώσετε πολλά λάθη όσον αφορά τη γραμματοσειρά, το styling των κειμένων, τη σύνταξη, τη γραμματική και ιδιαίτερα τα σημεία στίξης. Για αυτό τον λόγο, προσέχουμε πάντα την αισθητική των sites που επισκεπτόμαστε και ελέγχουμε ξανά και ξανά το URL που βρίσκεται στο πάνω μέρος του browser μας.
Ο βασικός λόγος ύπαρξης των scam sites είναι για να «φάνε» λεφτά.
Για αυτό μην εισάγετε ποτέ προσωπικά οικονομικά στοιχεία ή το pin των τραπεζικών σας λογαριασμών. Άλλωστε, καμία τράπεζα δεν θα σας ζητούσε ποτέ το προσωπικό σας pin!