Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Steve Jobs: Ο θνητός Θεός της τεχνολογίας!


Σε ένα blog αφιερωμένο στην τεχνολογία και στα gadget και με αφορμή την δυσάρεστη είδηση του θανάτου του, δεν θα μπορούσα να μην κάνω έστω μια μικρή αναφορά στον κυρίαρχο αυτής της κατηγορίας, τον Steve Jobs.

Ο διορατικός αλλά και οραματιστής άνθρωπος που ίδρυσε την Apple, άλλαξε τη σχέση μας με την τεχνολογία κάνοντάς τη πιο απλή, πιο αποδοτική και σε κάθε περίπτωση, πιο διασκεδαστική.

Ο Στήβεν Πωλ Τζομπς (Steven Paul Jobs) γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1955 και απεβίωσε στις 5 Οκτωβρίου 2011 σε ηλικία 56 ετών. Ήταν μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στον χώρο της τεχνολογίας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 παράτησε το Πανεπιστήμιο και έφτιαχνε υπολογιστές στο γκαράζ του σπιτιού του με το φίλο του Steve Wozniak. Το 1976 ίδρυσαν την εταιρεία Apple. Η Apple, η οποία έχει την έδρα της στο Cupertino της Καλιφόρνια, το 2010 πήρε τη θέση της Microsoft Corp. ως η εταιρεία τεχνολογίας με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο.

O Steve Jobs μετά το διωγμό του από την Apple το 1985 αγόρασε μια εταιρεία με το όνομα The Graphics Group, την οποία και κατάφερε να κάνει γνωστή με το όνομα Pixar. Η Pixar, που σήμερα ανήκει στην Walt Disney, γρήγορα έγινε η πλέον επιφανής εταιρεία στον χώρο των κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε γραφικά υπολογιστών.

Το 1996 η Apple προέβη στην εξαγορά της NeXT σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό της σύστημα ως τη βάση για το νεο Mac OS. Η αγορά της NeXT φέρνει τον Τζομπς πίσω στην Apple αρχικά ως interim CEO και αργότερα ως τον CEO και πρόεδρο του ΔΣ, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα. Η επιστροφή του guru της τεχνολογίας στην Apple θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιβίωσή της. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και με την αναδιάρθρωση των προϊόντων και τμημάτων της, η Apple γίνεται ξανά κερδοφόρα.

Ο Steve Jobs έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής και ως μια δημιουργική ευφυΐα στον χώρο των υπολογιστών. Πολλές ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή. Εμπνεύστηκε και δημιούργησε προϊόντα όπως το ipod, το iphone ή το ipad το οποίο σχεδόν αντικατέστησε τα κοινά laptop, με εκατομμύρια πωλήσεις ανά τον κόσμο. Τα δημιουργήματά του δεν είναι απλώς συσκευές, ή gadget αλλά από πολλούς θεωρούνται κάτι σαν αντικείμενα τέχνης. Ορισμένοι τα βλέπουν σαν σύμβολα status, ενώ οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούν σαν εργαλεία για τις καθημερινές τους συνήθειες.

Ο ιδιόρρυθμος, τελειομανής, εγωιστής ηγέτης της Apple άλλαξε ολόκληρη τη βιομηχανία της μουσικής και των τηλεπικοινωνιών. Μας άφησε μια κληρονομιά που θα απολαμβάνουμε εμείς και οι επόμενες γενιές, χάρη στο μεράκι του για την τεχνολογία και την επιθυμία του να μας δίνει πάντα το τελειότερο. Το πνεύμα του θα είναι για πάντα το θεμέλιο της Apple.

R.I.P. Steve Jobs, 1955 – 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου